Най-ново в блога
Седмица на културата в Рим!

По традиция всяка година се провежда Седмица на културата в Рим, което ще рече че през този период от време музеите  в града работят без входни такси. Изключение правят само Ватиканските музеи (тук е и Сикстинската капела), все пак Ватикана си е самостоятелна единица.

Тази година периодът е 16 - 25 Април. Определено си заслужава да уважите инициативата на италианското правителство, т.к. входните такси варират от 8 до 15 евро на музей, а всички знаем, че в Рим има доста да се види.

Изгоден самолетен билет можете да закупите онлайн от wizzair.com, цената на билет отиване и връщане е приблизително 160лв. Можете да проверите точната цена на билета според датите на които ще пътувате от страницата на авиокомпанията. В случай, че не сте пътували с нискобюджетна авиокомпания, обърнете внимание на изискванията за багаж. От летището има редовни трансфери до центъра на града. НО ако ви допада сентенцията "Когато си в Рим, прави като римляните", можете да потърсите градското автобусче, което е и на много по-ниска цена. Преди няколко години цената на туристическите бусчета за трансфер беше около 10 Евро, а на бусчето от обществения транспорт 1 Евро. Докато сме на темата за транспорта препоръчвам за разходките в града да ползвате някоя от трите (може и да са повече) туристически линии, можете да закупите билет за един, два или колкото дни са ви нужни. Сдобиете ли се с карта на метрото ще се придвижвате бързо и евтино. Такава карта има във всеки уважаващ себе си пътеводител.

Относно настаняването препоръчам два варианта. Първият е да наемете апартамент. Идеята си я бива по няколко причини. Апартаментите обикновенно са в централните части на града, условията са доста приятни, няма да се налага винаги да се храните в ресторанти, т.к. ще разполагате с всички удобвства като хладилник, печка, кафе машина и т.н. Не че препоръчвам да си готвите, но можете да пазарувате в магазин и да си хапнете доволно.  Апартаменти в Рим. Ето сега като стана дума за храненето, горещо препоръчвам да хапнете в тратория или остицерия. Това са малки семейни ресторантчета, нещо като нашите гостилници. Предлага се предимно традиционна кухня и е много вкусно. Леко неудобство е, че менюто често е само на италиански, но вие се подгответе с разговорник и всичко ще е ОК. Най-важното в едно пътуване е то да е цветно, забавно и в никакъв случай да не липсва елемента на приключението . Така че пътувайте с метрото, движете се по карта, загубете се, намерете се, пийте кафе в малките кафененца, общувайте с местните и се забавлявайте. А за кафето, ако не искате да ви сервират една глътка горчиво кафе, трябва да поръчате "лунго" или "лонго" нещо от този род, потърсете го в менюто.

Втори вариант за настаняване са хотелите, естествено. Вижте линка от където можете да резервирате онлайн хотел. Когато правите резервацията обърнете внимание на: адреса на хотела (да не се окаже че е на 10км от Рим), мненията на туристите отсядали вече там (задължително ги прочетете) и условията по анулация на резервацията. Изгодни хотелски резервации. Ако решите да пътувате с такси, вземете визитка на хотела, за да можете да покажете адреса на шофьора.

МНОГО е важно, незнам защо го пиша накрая е да си вземете пътеводител. Добре е да го прегледате преди да тръгнете или поне в самолета повреме на полете му хвърлете едно око. Пътеводителите съдържат важна информация като: карта на централната част на града, примерни пешеходни маршрути, инфо за забележителностите и друга полезна информация. Добре е да имате и нормална карта на града (не само туристическа), т.к. мястото за настаняване може да не е в топ центъра и да ви е трудно да го откриете.

Много неща изписах, надявам се да са били полезни .

Поздрави,

Камелия

Дата: 2010-03-26 11:50:35
Важни теми
Архив
© 2004 - 2010 BG Roads. All rights reserved.
Нашите приятели: Времето | 8 Декември | Решения | Насам Натам | MyHoliday | Extremus.info | Училище за приключения |